SWEA Göteborg Ny (Primary Menu, Top Menu)

Möten som varit 2014

11 december  Luciafirande på Chalmersvillan

Över 70 Sweor, exklusive väninnor, äkta män och Sweor från Schweiz och Rivieran, kom till Chalmersvillan och minglade in Lucia med glögg, skratt, goda ostar, skönsång, lotteri, skumtomtar, presentpåsar, mera skratt och vänskap.

En riktigt bra inledning på Julfirandet helt enkelt. Ett skönsjungande luciatåg under ledning av Maria Kransmo bidrag till en härlig stämning. På prisbordet fanns bland annat vacker tavla skänkt av Marika Lang, sidentäcke och ögonfransförlängning. Stort grattis alla vinnare! Tack programgruppen som ordnade en så lyckad tillställning!

GOD HELG önskas er alla från webmostrarna Carin och Barbro!

Foto: Pia Lindskog, Ann-Gret Klevendal

100_steg_fr-n_bombay_till_paris4 december Årets sista bio “100 steg från Bombay till Paris”

En indisk familj hamnar i en by på den franska landsbygden och öppnar en restaurang mitt emot lyxrestaurangen på andra sidan vägen. Detta ses inte med blida ögon av finkrogens ägare, spelad av magnifika Helen Mirren.  Så småningom – efter mycket matlagning och stridigheter – övervinner generositet, godhet och smarthet  de kulturella gränserna och fördomarna.

Allt  är sinnligt och  färgstarkt,  Michelin-stjärnor  erövras  – ja , det är en rolig film regisserad av Lasse Hallström.  Vi tio Sweor kunde också glädjas åt filmens happy end med  kärlek “över vägen”.

Carin Brundin

24 november  Lunch på Café Kronhuset

20 Sweor mötte upp för lunch på Kronhuset, och stämningen var som alltid när SWEOR träffas på topp.  Maten, framför allt torsken, som de flesta avnjöt var mycket god.

Klicka på någon av bilderna och se fotona i bildspel och i större format!

Text och foto: Ingegerd Wiklund

15 november Besök hos INSPIRERA Blommor&Keramik

Det var lyckat! Mia bjöd på glögg och pepparkakor från Maleviks Kakhus när vi minglade runt i den härliga butiken.Vi fick välja vilken typ av krans/hjärta vi ville göra. Mia lärde oss att konsten ligger inte bara i hur man binder, utan också hur man klipper till de olika växterna. Innan vi gav oss på att dekorera med vackra band, serverades vi god hemlagad soppa, med surdegsbröd från Maleviks Kakhus, vin, och god ost.

Så fick vi välja band och lära oss knyta och fästa dessa på ett vackert vis. Några hann med att göra både krans och hjärta! – Innan hemfärd drack vi kaffe och åt god hemmabakad kaka.

Klicka på någon av bilderna och se fotona i bildspel och i större format!

Text och foto: Pia Lindskog

5 november  BIO “Bröllopskaos”

BröllopskaosFilmen handlar om en fransk katolsk familj, vars alla fyra döttrar gifter sig med män med annan religion eller hudfärg. En komedi om fördomar, kärlek och tolerans i ett multikulturellt samhälle. Det skojas friskt med religioner, hudfärger och etnicitet, men  genom överdrifter och tramsigheter (ibland lite vulgärt och déjà-vu)  blir den ändå inte rasistisk. Vi 9 Sweor  skrattade mycket och gott  åt alla komiska situationer.

Carin Brundin                                      

23 oktober Lunch med visning av Gothia Towers

gothia 4Åsa Norlin välkomnade 30 nyfikna Sweor en torsdag i oktober för lunch på Heaven 23. Efter mycket glatt prat och god mat så delades vi in i tre grupper och fick tre duktiga guider till vårt förfogande. Vi började med att titta in på 24 Seven en bistro som är öppen dygnet runt och i loungen finns utställningsrum och möteslokaler. Därifrån kan du gå torrskodd till Focus. Vi vandrade vidare och tog hissen upp till våning 29 där en ny restaurang, Imagine, snart står klar. Den rymmer 200 sittande gäster och är inte öppen för allmänheten utan för sällskap. Kanske något för Swea Göteborgs middag om två år?

Det nya tornet som nu är klart och invigs med pompa och ståt den 6 december har tagit tre år att bygga. Det är ett fyrstjärnigt hotell men innehåller ett mindre femstjärnigt hotell, Upper House. Där finns sviter på 158 kvm som kostar 31 000 kr/natt och vi blev alla mäkta imponerade av bekvämligheten i dem. Tvåvåningssviter med storslagen utsikt! Därefter fick vi titta in i restaurangen. Kökschefen heter Krister Dahl och har vunnit fyra OS-guld i matlagning. De serverar 6-rättersmenyer som fått fina lovord i pressen. Den modernistiska inredningen är gjord av Mats Bok. Vår grupp visades runt av Annelie Hedlund som verkade kunna allt om hotellet.

 

Text: Eva Blomberg Foto: Eva Blomberg, Ann-Gret Klevendal, Åsa Norlin  

22 oktober Om BÖCKER i Lohrs Pocket MedMera

Det var en kolossalt trevlig kväll i Inez Lohrs bokhandel vid Landala Torg. Ja, affären är så mycket mer än en bokhandel. Förutom att det finns ett fullt boksortiment ordnas många aktivititeter som läsecirkel, bokklubbsmöten, konstutställningar, musikstunder, stickcafé, sagostunder och inte minst författarträffar. Senast var  Linda Olsson, resp. Tatiana de Rosnay där  och snart kommer  nobelpristagen Patrick  Modianos svenska förläggare Elisabeth Grate och  Lena Andersson. Besökare kan med fördel ta sig en kopp kaffe med dopp och diskutera med Inez.

Inez visade och talade entusiastiskt och kunnigt om nyutgivna men även om äldre böcker och gav oss 11 Sweor tips och rekommendationer. Det verkade som hon läst alla böcker!!! och det uppstod många minidiskussioner. På affärens hemsida www.pocketmedmera.se (snygg, lättläst och fullmatad) hittar man lätt datum för de olika aktiviteterna, boktips och annat intressant inom bokvärlden.  I en tävling om Var finns Sveriges bästa bokhandel? kom Lohrs Pocket på fjärde plats! Bevis på att Inez verkligen utför en stor kulturgärning!  BOKEN LEVER fortfarande!

Text: Carin Brundin   Foto: Carin Brundin, Ann-Gret Klevendal

 

16 oktober bilder från höstens Kick-Off

Fotograf: Christel Ingemansson Olsson

14 oktober BIO – Min så kallade pappa

Filmen handlar om en ung gravid kvinna, Malin, som känner stor saknad efter sin pappa som hon aldrig träffat. Plötsligt tvingas hon  ta hand om honom sedan han fått en stroke. I samma veva tar förhållandet slut mellan Malin och Frank, det väntade barnets pappa.  Malin är stark och lyckas -trots sin svåra situation- med mycket tålamod till slut skapa en sorts far-dotterrelation med  sin pappa.  Sedan barnets fötts  får hon Frank  att ta ett delat ansvar för barnet.

Filmens regissör är Ulf Malmros och dess budskap är att en förälder alltid måste ta ansvar för sitt barn. Michael Nyqvist och Vera Vitala spelar mycket övertygande  sina roller som far och dotter. Vi var 12 stycken, Sweor med väninnor, som alla verkade tycka att filmen var mycket bra och även hade en trevlig samvaro på restaurang Danilo före filmen.

Carin Brundin

29 september lunch på AVALON

Elva Sweor träffades för lunch på Avalon. Trivsamt med gemytliga samtal kors och tvärs över bordet. Efter måltiden fick vi en visning av sviten och bassängen, som är under bar himmel uppe på taket. Det var hovmästaren som efter förfrågan från mig hade vänligheten att guida några av oss.

Text och foto: Rose Marie Björkman


18 september Tema Nederländerna

400 år av vänskap

Sedan vi stärkt oss med en god buffé berättade först kvällens värdinnor – Inga-Lena Wernersson, Ann-Gret Klevendal, Margaretha Lundberg och Ann-Marie Sjöberg – om den tid de bott i Nederländerna och reflekterade över lik- och olikheter mellan länderna. De nämnde bl.a. att människorna i Nederländerna är mer individualistiska och tar eget ansvar, de parkerar lite var som helst och tränger sig gärna fram i köerna, de  är rättframma och prutar aldrig, de kan ibland verka lite “gammaldags” och religionen har större betydelse där än i Sverige.

Barbro Hilwig från SWEA Holland talade sedan för 16 intresserade göteborgssweor om de många trådar som  förbinder Sverige och Nederländerna. Hon  har ägnat 30 år till att förmedla och försöka förstå detta vänskapsförhållande mellan två liberala  och rika välfärdsländer. Redan under medeltiden förekom handelsförbindelser och kulturella utbyten. I april 1614 undertecknades ett vänskapsfördrag mellan Sverige och de Nederländska Generalstaterna där det bl.a. fastslogs att länderna skulle ha fasta  ambassader hos varandra och avtalades om mellanhavanden inom ekonomi och handel. Under 1600-talet ökade handelsutbytet;  många holländska köpmän kom till det nyanlagda Göteborg, där handel, stadsplanering, språk  och förvaltning blev starkt påverkade av dessa invandrare. Stor betydelse för den svenska industrin fick Louis de Geer som i början av 1600-talet  lämnade Amsterdam för Sverige. Han investerade i många  svenska bruk och byggde fabriker.

Flera svenska företag har med framgång etablerat sig  i Nederländerna, t.ex. Volvo. Ericsson, IKEA, Swedish Match och  Akzo Nobel. Inom vetenskapen banade Erasmus från Rotterdam (1466-1536)  väg för Luther och Calvin med påföljd att båda länderna blev protestantiska. – Carl von Linné levde många år i Holland  och flera av hans verk trycktes i Amsterdam. Karl XV:s drottning Lovisa kom från Nederländerna och även idag har ländernas kungahus nära förbindelser. Ett sentida exempel på “invandrare” är trubaduren Cornelis Vreeswijk. Under andra världskriget skeppades genom Röda Korsets försorg laster med proviant från Sverige till befolkningen i Nederländerna. Minnet av det “svenska vita brödet” som under hungervintern 1944 räddade livet på många,  lever fortfarande.

Trots starka vänskaps- och handelsband mellan de två rika och liberala välfärdsstaterna finns det dock stora olikheter. Svenskarna är mer fogliga, accepterar en stark  statsmakt  och vill ha trygghet, medan de enskilda individerna i Nederländerna  tar mer personligt ansvar i en pluralistisk stat. I Nederländerna  har man en mer pragmatisk syn på prostitution, droger och eutanasi än i Sverige. Den månghundraåriga vänskapen är väl värd att firas!

Text: Carin Brundin    Foto: Ann-Gret Klevendal, Barbro Pamp  

8 september BIO “Magic in the Moonlight”

bio111 biosugna  Sweor infann sig till  säsongens första biokväll. Den utvalda filmen var Woody Allens senaste verk, “Magic in the Moonlight”,  en komedi med spänning, romantik och – just MAGI. Handlingen utspelar sig i härlig miljö på 20-talet på franska Rivieran.  Alla verkade tycka att det var en bra film med mycket skratt och nostalgikänsla. Tack Bio-Christel för att du ordnar biokvällar en gång i månaden!

Text: Carin Brundin   Foto: Christel Ingemansson Olsson

2 september besökte Hallandssweorna Hotel Havanna i Varberg (En bit av Havanna i Varberg)

Detta fantastiska hotell består av 40 rum och fyra konferenslokaler alldeles vid havet. Här fick vi lunch och en trevlig stund där ägaren Lasse Diding berättade om hotellet och dess historia. Han köpte fastigheten 2006. Att det har tagit ända till 2013 innan öppnandet av Hotel Havanna har sin förklaring i att Lasse själv har samlat på allt till interiören av hotellet. Han har tillbringat många dagar under 10 års tid på Kuba.

I hotellet finns 2000 tavlor (inramade affischer) som tillsammans med Alberto Kordas klassiska fotografier av Fidel Castro täcker hotellets väggar. Här finns ett stort bibliotek med massor av böcker eftersom Diding samlar på böcker. Alla kan lämna in böcker här och man kan ta med sig en bok när man lämnar hotellet.  Ett rökrum har inrättas där man kan prova en cigarr från Kuba ur hotellets stora sortiment av bara kubanska cigarrer. I Hotel Havannas rombar finns 50 olika romsorter från Kuba. I våras invigdes Havanna Bad & Spa, en sällsam upplevelse som är överdådigt, annorlunda och helt fantastiskt. Ett torn har byggts med 360 graders vy över havet och Varbergs fästning som har namnet ”Hemingways Torn” med jakttroféer, böcker (naturligtvis) och annat som relaterar till Hemingway. Bör ses och upplevas, detta fantastiskt och annorlunda lilla hotel! (http://www.hotelhavanna.se)

Text och foto: Barbro Tengelin

26 augusti Tema Israel

En kväll i augusti träffades 26 sweor på Chalmersvillan för att ta del av “Swea berättar”. Vi började med litet mingel och sedan en utmärkt buffé innan huvudaktiviteten drog igång. Kvällens tema var Israel och under ledning av Ulla Sterner fick vi ta del av det som Ulla tycker att man som förstagångsbesökare måste se. Ulla vet, hon är Göteborgsswea, bosatt i Israel sedan många år tillbaka och idag arbetar hon som guide. Under kvällen visades det bilder från den resa Ulla arrangerade för SWEA tidigare i år, och bland kvällens deltagare fanns flera (lyriska) deltagare från resan.

Vi fick höra att Israel har en historia som brygga mellan Afrika och Asien, och att detta starkt influerat den kulturella utvecklingen. Ulla pratade om hur man som boende i Israel tar det som självklart att flera stora religioner lever sida vid sida, något som i andra länder skulle vara otänkbart och att hennes hemstad Jerusalem förutom sin historiska stadsdel dit turister och pilgrimer vallfärdar också är en vanlig, modern stad.

Under en veckas tid gick SWEA-resan med buss från Jerusalem, via Betlehem, Döda Havet och Genesarets sjö till Tel Aviv. De fina bilderna vi fick se, tillsammans med Ullas beskrivning och kommentarer från resedeltagarna, gjorde att vi alla blev väldigt sugna på att följa med nästa gång. (Det finns redan flera anmälningar till den planerade resan i februari nästa år.)

Text: Susan Åkvist    Foto: Ann-Gret Klevendal


Läs mer på hemsidans tidigare artikel om Israel>>>
 

16 juli SWEAs Sommarlunch på Sjömagasinet

Tjugo vackra kvinnor mitt i livet samlades för årets stora sommarlunch på Sjömagasinet den 16 juli för att fira den svenska sommaren! Det var glädje och förväntan som ledsagade oss när vi träffades och många hade rest från vida omkring, som Orange County, San Diego, Wien och Zug, Schweiz. Efter sommarens hårda vindar lockat oss inomhus satte vi oss till bords med Ulf Wagner som välkomnande värd och krögare. Vi kände oss som ”stjärnorna på slottet” och fick höra om hans favoritkummel som stod på menyn tillsammans med ett smekande gott vitt vin.
Men först bjöds på gående bord med sallad och allra sist, kaffe med goda hembakade kakor också till gående bord. Ulla Lundwall tog några  fina foton av tilldragelsen och jag själv hälsade välkommen och bad var och en av oss ge en kort introduktion för att bekanta varandra med våra f d hemländer. Allt som allt en av sommarens höjdpunkter!

Gunilla Ramell

Foto: Marianne Svedlund

26 juni Bohuslän

SOMMARTRÄFF PÅ VITLYCKES VÄRLDSARVSMUSEUM Solen sken, alla voro glada och förväntningarna stora denna dag, den 26 juni, då SWEA Göteborgs Nordfrontsgrupp bjudit in till SOMMARLUNCH i BOHUSLÄN. Som tidigare år skulle lunchträffen även innefatta en föredragning av något speciellt bohuslänskt. Vi hade därför valt att träffas på gammal historisk mark, Vitlycke i Tanums socken, med föredrag och guidning bland de vittberömda hällristningarna, de största och bäst bevarade vi har i Norden. En kunnig guide med arkeologisk bakgrund började med att lotsa oss in i en mörk, återuppbyggd och delvis rekonstruerad bronsåldersbostad och berättade livfullt om hur folket och deras djur levde tillsammans för mer än 2000 år sedan. Därefter vandrade vi iväg ut för att bese den största av hällarna med alla skepp, människofigurer och oförklarliga tecken.

Efterföljande lunch hade också valts med historiska förtecken, Tanums Gestgiferi från år 1663, som tjänat som värdshus och rastställe för hästskjutsar på den dåvarande svensk-norska kuststräckan. Idag är värdshuset det enda bevarade i Sverige med oavbruten tjänst. Gästgiveriet är en gastronomisk upplevelse, värd att besöka för sina fiskrätter. Sålunda hade vi valt fisk på menyn, som serverades av trevlig och kunnig personal, som också visade oss runt i det gamla bevarade värdshuset. Efter måltiden återvände en del sweor, som inte hade brått med hemfärden, till ett fortsatt strövande bland hällristningarna och för att titta på bildband inne i museibyggnaden. Tack alla ni som hade tillfälle att komma hit upp!

Eva Boksjö Omsén

 

 Foto: Birgitta Wållgren

16 juni Sommarfest hos Åsa

En underbar kväll på klipporna med sill, snaps, jordgubbstårta och många goda skratt.

 

Foto: privat

3 juni LUNCH i Falkenberg

Åtta  glada Sweor (3 från Falkenberg, 2 från Varberg, 2 från Halmstad och en från Borås) träffades på vackra Strandbaden i Falkenberg. Vi åt en trevlig lunch tillsammans och tog sedan en snabb titt på hotellets lyxiga Spa.

Text: Charlotte Hammarström   Foto: Britta Hesse

22 maj HATTLUNCH på Göteborgsoperan

Sexton Sweor mötte upp på Operans restaurang för årets hattlunch. Vädret var ju helt fantastiskt, full sommarvärme. Stämningen  var på topp som alltid när Sweor träffas.  Maten var utsökt. Vid kaffet röstades fram de finaste eller roligaste hattarna som sedan fick sina priser. Det var en mycket trevlig lunch.
Text och foto: Ingegerd Wiklund

8 maj “The Other Woman”

Komedin The Other  woman är årets tjejgängfilm med Cameron Diaz, Leslie Mann, Kate Upton och danske Nicolaj Coster-Waldau i huvudrollerna.

7 maj Vårens kick-off

Det var en jättetrevlig kväll med både nya och gamla Sweor som träffades hemma hos Margaretha  Lundberg. Som alltid blev det intressanta berättelser och mycket skratt. Elisabeth Hedberg (USA, Frankrike), Charlotte Osvald (Frankrike) , Gullan Jacobsson (USA) Annica Wånge (Australien), Zara Smedlund (Belgien), Marie Czylok Ehrman (Belgien), Ingegerd Wiklund (Schweiz). kick-off vår 2014

6 maj  Besök på utställning om Titanic i Halmstad

9 april “American Hustle”

Spännade Oscarsnominerad film om bedragare och lyxliv.

7 april Marsipan- och tårtkonst

Vi var sju stycken som träffades i Anna Nybergs Tårteria i Gråbo för att ägna kvällen åt att lära oss att göra elastisk och smidig kristyr samt att spritsa vackra vita kristyrägg på formar av pappägg. Även om vi inte var några mästerspritsare blev alla äggen både vackra och unika.  Det gällde att hålla tungan rätt i munnen, att trycka lagom hårt och att se till att kristyren fäste i varandras kanter så att det kunde torka till ett stadigt ägg.  Vi hade jätteroligt. Efter en god fika med smörgås och hembakad mjuk kaka så gick vi upp och färgade in sockerpasta till blomsterdekorationer.

Sedan var det dags för marsipankaninen.  “It all begins with a ball” som Annas brittiska instruktör brukade säga.  Vi rullade bollar som blev till koner som sedan blev till kropp, fötter, armar, öron och nos. Med lite petande med små enkla verktyg som grillpinnar och små färglada bitar av sockerpasta så blev det helt plötsligt vackra, fina, fräcka kaniner med glimten i ögat. Ingen var lik den andra, men de var alla släkt.
Jag tror jag talar för alla när jag säger att vi hade en riktigt härlig kväll tillsammans skapandes sockerkonsten, både ätbar och ögonfröjd. Det uttrycktes en önskan om att göra en till kurs hos Anna, då inriktad på att göra snygga tårtor.  Programgruppen har ett nytt uppslag!

Text: Maria Lindberg Kransmo  Foto: Margaretha Lundberg

Nedanstående fotogalleri blir med ett klick ett bildspel med större bilder.

29 mars Skönsång av bl.a. Maria

Operamaffia“Operamaffian” en grupp av passionerade sångare gav en underbar konsert i St. Andrew’s chuch med verk av bl.a. Verdi, Mozart, Stravinskij, Grieg, Stenhammar och Léhar. Skönsång av högsta klass utfördes av Karin Fjellander, Marie-Louise Granström, Jonas Olofsson, Michelle Prager och vår egen Maria Lindberg Kransmo. Åhörarnas sinnen fylldes av glädje och beundran.

Foto: Carin Brundin

27 mars Modevisningen – en succé

IMG_1420 Pia o Åsa, glada Årets modevisning i Chalmersvillan  blev en mycket lyckad kväll. Märkena Kajs, GareDeRobe och CanasCo Färg & Stil presenterade många olika sorters kläder och accessoarer. Många Sweor hade mötte upp och alla olika smaker fick sitt lystmäte. Buffén var utsökt och den specialdesignade och goda tårtan gjorde stor succé.

Se många fler foton här >>  

12 mars Lunch på Elite Plaza

Nio glada Sweor träffades på Elite Plaza för årets första SWEA lunch. Vi umgicks några timmar över en havets Wallenbergare samt kaffe och tryffel och gav oss därefter åter ut i den fantastiska vårsol som Göteborg idag kunde bjuda på.

Text och foto: Christina Rindegård

Fotogalleriet blir med ett klick ett bildspel med större bilder.

11 mars Bio i Göteborg

Bio 11 mars 2014Vi var 6 sweor som såg Dallas Buyers Club. Filmen handlar om en narkoman som – efter att ha fått besked att han har obotlig AIDS – börjar smuggla in olagliga läkemedel i USA och föra en kamp mot behandlingsmetoderna i landet. Matthew McConaughey spelar huvudrollen på ett mycket övertygande sätt och  fick nyligen en Oscar för bästa manliga huvudroll.

SWEA-resan  till Israel 23 februari – 2 mars

1056 KlagomurenSe många foton och läs här om denna fantastiska resa >>

23 februari Visning av SWEA Arts utställning “Hemma”

UtställarnaDet är första gången som 14 medlemmar av SWEA Art Göteborg ställer ut tillsammans.

Läs mer om utställningen , läs presentation av konstnärerna, se fler foton, klicka här >>    

20 februari   Årsmöte

Årsmötet 2014Vi var 31 Sweor som hade hörsammat kallelsen till SWEA Göteborgs årsmöte som ägde rum i Chalmersvillan.

Läs mer och se  fler foton >>

30 januari    Bio Göteborg

6 Sweor såg filmen 12 years a slave, som berörde alla.