13/11 Skönsång i Annedalskyrkan

25/9 SWEA-bio, Unga Astrid
Rekordmånga ville se filmen Unga Astrid. Betyget? Mycket sevärd!
29/5 SWEA Göteborgs årliga hattlunch
Det alltid mycket trevliga arrangemanget gick av stapeln i restaurangen i Göteborgsoperans foajé. Många stiliga och genomarbetade hattar fanns att beskåda, och självfallet blev det en värdig vinnare!
(Klicka på bilderna för att se de i större format)
Foto: Ann-Margreth van Anker och Mia Gustafsson
22/5 After All på OGBG
Så var det dags för After All igen på sköna OGBG Bar och Restaurang nere vid det relativt nya området vid Stenpiren.
Erika hade bokat bord ute och beställt sol och 23 grader på kvällskvisten, så det var ingen som led något särskilt.
God mat, en massa prat, en webmoster som var tvungen att stressa iväg tyvärr, men en jätteskön kväll nere på OGBG!
Vi ses väl på nästa After All?!
16/5 Stadspromenad “Skulpturer från Näckrosdammen till Götaplatsen”
En kulturhistorisk vandring från Ringen av sol till Knuten pistol under vägledning av vår vår guide Ingela Eek.
18/4 After All
Området kring Stenpiren har levt upp och det var full rulle på OGBG denna onsdagskväll.
Precis när vi kom fanns det platser kvar i bar-loungen men det tog inte lång stund innan både resturang och bar var fullsatta.
Härligt ställe med inspiration från asien, vi provade på både drinkar och barmeny och konstaterade att hit kan man gå igen!
Som alltid när Sweor träffas avhandlades allt mellan himmel och jord, stort som smått.
Efter en sådan trevlig kväll blir det lätt att ta sig an resten av veckan med förnyad energi!
Text och bild: Erika Tiefensee
28/3 SWEA-lunch på Bellora
Datum/Tid
Datum - 2018-03-28
12:45 – 14:00
Hjärtligt välkomna till SWEA-lunch på Restaurang Bellora, Kungsportsavenyn 6
Hämtat från Belloras webbsida:
”På Bellora vill vi göra allt med lite mer känsla, lite mer glädje och med lite mer personlighet. Vi tycker att det är de små detaljerna som skapar de stora ögonblicken.
På Ristorante Bellora jobbar vi otraditionellt med traditionella italienska råvaror. Vår meny består av ost och chark, mellanrätter tillagade med typiska italienska råvaror – alltid i samklang med vad säsongen erbjuder – samt våra fantastiska surdegspizzor. Hit kommer man och njuter av sällskapet, atmosfären och stämningen och vår mat blir då det perfekta tillbehöret.
Vilken anledning du än har att besöka oss – med jobbet, med kärleken, med vännerna eller med familjen – låt oss på Bellora bidra till din glädjefyllda stund!”
Till lunch:
Det finns en dagens rätt på menyn och utöver det finns även veckans pizza, veckans pasta samt en risotto att välja på.
I Belloras lunch ingår en fin antipásti med olika italienska delikatesser samt sötsak.
Jag sänder ut veckans meny till Er anmälda när den kommit ut V13.
Vi ses: Onsdag 28 mars 12.45 (Obs. tiden!)
Kostnad: 135 kr
Endast kortbetalning
Värdinna: Mia Gustafsson
Anmälan: Senast förmiddag 26 mars till Mia
lyxmia@hotmail.com Tel 0706-81 59 05
Vid matallergi-/intolerans eller specialkost ombeds du kontakta Restaurang Bellora direkt på tel 031-767 34 00.
21/3 Modekväll på Gillblads
Många Sweor hittade vägen till Gillblads och fick med sig det nya som gäller i vår!
Foto: Erika Tiefensee
8/3 Kvinnor i konsten, på Konstmuseet
På Internationella Kvinnodagen fick vi, ca 30 Sweor, en mycket intressant visning på Konstmuseet med temat Kvinnor i Konsten. Vår kunniga guide Freja Holmberg förde oss tillbaka till 1600-talet genom att visa porträttet av Ingeborg Banér (1641-1675), målat i barockstil av David Klöcker Ehrenstrahl (1628-1698). De dyrbara kläderna visar att hon hörde till samhällets överklass men också vad som var en kvinnas främsta uppgift: föda barn och föra släktet vidare. Ingeborg Banérs make Bengt Horn (1623-1678) kan vi se på en målning strax intill. Han var en mäktig man, riksråd, fältmarskalk, generalguvernör och hovrättsråd. Männen på den tiden fick gärna vara fåfänga och Bengt Horn har följaktligen utsökta kläder, vackert utslaget hår och smäckra vader.
På nästa tavla är familjen Carlos Grill och Hendrina Heijtens med dottern Anna Johanna Grill (1720-1788) avbildad. Anna Johanna erhöll utbildning, vilket var ovanligt för den tiden, och blev sedermera en uppskattad artist. En annan tavla visar samma Anna Johanna Grill, nu som änka med sina två barn. Konstnären är den kände porträttmålaren Alexander Roslin (1718-1793) som verkade i Paris men blev hemkallad till Sverige av Gustaf III. Anmärkningsvärt är att personerna på målningen saknar smycken, vilket kan bero på Gustaf III:s klädrestriktioner.
På 1700-talet var det vanligt att måla miniatyrporträtt, som t.ex. kunde användas vid äktenskapsförhandlingar. En förtjusande samling av sådana miniatyrer kunde beskådas på ett bord.
Under senare delen av 1800-talet började kvinnor uppträda som bildkonstnärer i det officiella rummet. Först 1864 fick kvinnor tillträdde till Konstakademien. Ett exempel ser vi i en målning av Amalia Lindegrén (1814-1891). Motivet kan nu vara från vardagslivet, även från lägre samhällsklasser. Här ser vi en pappa som kommer hem med en sprattelgubbe till sina barn.
Kvinnor kunde också från denna tid bli huvudpersoner på en bild, som en god människa som vill “offra sig” för andra. En målning av den kände konstnären Gustaf Cederström (1845-1933) föreställer dottern till Frälsningsarméns grundare i färd med att missionera sitt budskap på en krog. Och den norske konstnären Christian Krohg (1852-1925) målar en sömmerska som somnat vid symaskinen efter en natts arbete – också en kvinna som offrar sig för andra, i detta fall dock av nödvändighet.
Ja, synen på Kvinnan som föremål i konsten och som konstnär har sannerligen förändrats under århundradena och utvecklingen kan väl sägas pågå fortfarande.
Text: Carin Brundin
Foto: Monica Svensson
6/3 SWEA Bio
Vi var och såg filmen Wonder, som handlar om August Pullman, en pojke med en ansiktsdeformation som ska börja femte klass för första gången på en vanlig grundskola. Hans livsglädje och personlighet kommer att förändra livet för alla runt omkring honom. En ödmjuk, berörande och stark berättelse om att hitta sin styrka och välja att vara snäll.
Filmen är baserad på New York Times-bästsäljaren med samma namn av R. J. Palacio.
22/2 Lunch med föredrag
Ett trettiotal Sweor träffades på Källarkrogen för att höra Margaretha Helling-Borda berätta om sitt arbete på World Health Organization (WHO).
Med värme, humor och medkänsla förmedlade hon svårigheter och glädjeämnen som hennes jobb tagit henne igenom under många år, både i fält och i ledande positioner i organisationen.
12/2 SWEA Bio
Det var ett stort gäng som var och såg All the money in the world!
Många minns kanske kidnappningen av den 16-årige John Paul Getty III, barnbarn till oljemagnaten John Paul Getty. Ridley Scott har regisserat, och en rad kändisar som Mark Wahlberg och Christopher Plummer spelar.
Info om filmen hittar du här.
7/2 Årsmötet 2018
Så var det äntligen dags för årsmötet som många sett fram till för avtackningar, påtroppningar och inte minst en trevlig kväll med gott umgänge.
Erika ledde mötet med bravur och en sällan skådad effektivitet.
Styrelsen blev vald efter valberedningens förslag, och så här glada var dom efteråt!
Efter mötet var det smörgåstårta och föredrag om Eco Fashion för de som önskade. Det var Malin Sommanö som presenterade begreppet Eco Fashion och vad våra klädval har för effekter på andra människors liv och hälsa. Och vår egen med för den delen.
Hennes föreläsning gav många tankar om hur vi själva kan bidra på ett väldigt enkelt sätt för att förbättra världen för många människor – att handla ekomärkt bomull och framför allt utforska nya spännande material som presenterades – lin, hampa och bambu bland annat.
Utöva konsumentmakt, fråga i butikerna var kläderna kommer ifrån så kommer förändringen snabbare, var ett av Malins budskap.
31/1 Visning av landshövdingens residens
Foto: Maritha Magnusson