SWEA Göteborg Ny (Primary Menu, Top Menu)

Ordförandes rapport från VEMA och OEMA

Det är alltid roligt att delta i SWEAs Regionmöten och få råd och inspiration av andra kvinnor som sitter som ordförande i sina avdelningar. Likaså att träffa tillresta Sweor och höra om deras liv och erfarenheter. I år var det extra roligt med två SWEA regioner, VEMA och OEMA, som slagit sig samman för att ha Regionmöten samtidigt. Vi var deltagare från 33 avdelningar i 18 olika länder!

VEMA består av avdelningarna Oslo, Göteborg, Holland, London, Barcelona, Costa Blanca, Marbella, Mallorca, Lissabon och Irland.
OEMA består av avdelningarna Aten, Basel, Budapest, Geneve, Istanbul, Mellanöstern, Moskva, München, Stockholm, Wien, Västerås och Zürich.

Mallorca är en underbar ö med allt från slingriga serpentinvägar i bergen, pittoreska små byar, kloster med flera hundra år på nacken och turiststränder med turkost vatten. För dem som är tillresta utan att delta i själva mötena så är SWEA världens bästa resebyrå!

Torsdag

< Regionmötets första dag gick åt till så kallat förmöte. Mycket av formalia för själva VEMA-mötet hade vi redan klarat av via email men det var ändå en del att gå igenom och förbereda nu när vi alla var på plats.

> Jag (t.h.) delade rum med Linda (t.v.)  som är AO på Irland och vi hade inte setts sedan Regionmötet i fjol, något vi tog igen genom att sitta och prata både länge och väl på balkongen.

Fredag

Regionerna VEMA & OEMA hade först separata möten under morgonen och sedan gemensam workshop, ett ledarskap-seminarium hållet av Roma, AO Wien, som jobbar med temat men anpassat det till oss för applikation på ideella föreningar. Syftet med denna workshop var att få ökad insikt och förståelse för hur dynamiken kan fungera i en styrelse och vad som kan skapa delaktighet och motivation.  Målet var att ge deltagarna kunskap i vad ledarskap är samt några tips för hur man kan utveckla sig själv som ledare. (Klicka på bilderna för att se dem större)

På kvällen samlades alla Sweor tillsammans på restaurangen Rancho Grande för en mallorkinsk måltid med efterföljande dansuppvisning och hästdressyr. För oss som suttit i möte var det skönt att komma ut i den sköna sensommarkvällen och det var roligt att träffa alla de tillresta Sweor som gjort utflykter tillsammans under dagen, det blev för oss alla en fin avslutning på en spännande dag. >

Lördag

Först hade vi formellt årsmöte för VEMA, där budgetar och förslag granskades och klubbades, och alla AO rapporterade från sina respektive avdelningar. Detta följdes av Europamötet ”Eurovision” med olika inbjudna föreläsare.
De höll samtliga en mycket hög standard och det var en fröjd att imponeras och inspireras av dem!

Modern svenska med Helena Englund Hjalmarsson.

< Bilden här intill visar hur engelskan kan påverka svenskan med ord som deleta och printa. Hur engelskt plural-s smugit sig in i ord som partners, videos och containers. Samt hur direktöversättningar såsom ”hoppa till slutsatser” eller ”ha en bra dag” nu förekommer i dagligt tal.

 

Glad vardagshälsa med Anna Hansson.  Hon talade om fysisk aktivitet som en effektiv medicin mot stress.

Helhetsperspektiv och självledarskap med Gunilla Turner.
Precis som man sätter mål och delmål i jobbet så kan man även sätta dem för sig själv och hur man vill utvecklas.

Det gäller att lyfta blicken från vardagen, se helheten och sätta upp mål för sig själv på olika plan.

Gunilla påminde oss också om ”penntricket”: Stoppa en penna i munnen (på tvärs) då dras mungiporna upp till ett grin och skickar signaler till hjärnan att du är gladare. Så när du känner att mungiporna pekar nedåt, pannan rynkas och ögonbrynen möts ovanför näsan – ordna ett stort grin så börjar kroppen må bättre, och strax du också!

Efter denna intensiva dag blev det ett snabbt klädombyte innan kvällens mera socialt inriktade program tog vid. Det blev en rundtur i buss så vi fick se lite av Palma och sedan middag på Bahia Mediterraneo, en trevlig restaurang som hade en fantastisk terrass med utsikt över Palmas hamn. >

Söndag

< På söndagen fick även jag komma ut och se lite av Mallorca, hade nämligen anmält mig till den mini-efterresa som gick upp i bergen till Lluch, Soller, Deia och Valdemossa. På bussen hann jag samtala en del med supertrevliga Agneta som är ordförande i Stockholm. Vi är ju båda hemvändarföreningar som kan tipsa och lära mycket av varandra!

Nästa Regionmöte är sammanslaget med Världsmötet som 2019 kommer att gå av stapeln i Dubai. SWEA Mellanöstern jobbar redan nu med att sätta ihop ett kul program så läs mer om detta spännande event på hemsidan; https://vm2019.swea.org

Som alltid efter ett SWEA-möte var jag glad, inspirerad och taggad när jag kom hem efter Regionmötet på Mallorca.
För mig som ordförande är det ovärderligt att få träffa ”kollegor” från andra avdelningar, men många Sweor åker till region- och världsmöten helt enkelt för att det är så underbart att uppleva en ny stad tillsammans i en varm och hjärtlig gemenskap.
Jag hoppas verkligen att många av er tar chansen att vara med på ett region- eller världsmöte för det är verkligen en helt unik och fantastisk upplevelse!

Som avrundning vill jag ta tillfället i akt att tacka SWEA Mallorca för ett roligt, fint och väl genomfört arrangemang!

Vänliga hälsningar Erika
Ordförande SWEA Göteborg