SWEA Göteborg Ny (Primary Menu, Top Menu)

Fira Sveriges nationaldag!

Många som bott utomlands i kortare eller längre perioder har i de flesta fall varit med om nationaldagsfiranden av klass. Själv har jag bott många år i Oslo och ser 17 maj som den stora firardagen, mer än den svenska, och att fira den dagen är något man blir itrummad från första början när man kommer dit, och det är bara att hålla i och hänga med!

Så här såg det tex ut på vår skolgård när alla samlade sig inför barntåget som går upp Karl Johan och en runda på stan.

17. mai i Oslo, Foto: Pernilla Edlund

Ni som bott i USA, Irland, Thailand, Australien och många andra ställen har sannolikt liknande erfarenheter av stora festligheter, fyrverkerier, picnic i gröngräset, festklädda människor överallt, och blåsorkestrar, flaggor och parader i mängder.

Nationaldagsfirande i Kunsträdgården i Stockholm 2008. Foto: Wikipedia

Efter att ha bott ute och varit med om det här i ett eller kanske i flera länder, känns det möjligen lite tamt att komma tillbaka till Sverige igen. Hur var det nu – varför firar vi nationaldagen egentligen, och är det en nationaldag eller Svenska Flaggans dag?

Wikipedia är (som så ofta) vår räddning. Där står att läsa bland mycket annat svaret på de två frågorna:

  1. Är det Nationaldag eller Svenska Flaggans dag? Svar: Det är en Nationaldag sedan 1983, salutdag (man skjuter en viss sorts salut som internationellt är förbehållet stora nationella dagar som tex nationaldagar) sedan 1996 och helgdag sedan 2005
  2. Varför firar vi? Svar: Nationaldagen firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, då Sverige åter blev ett fritt rike och bröt Kalmarunionen, dels till minne av att 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform) skrevs under den 6 juni 1809. (Klippt från Wikipedia)

Kanske inte lika klockrent att fira underskriften på en regeringsform som inte längre gäller som att tex fira frihet från ockupationsmakter eller liknande, men nu är det det vi har att jobba med.

Och hur jobbar vi med det då? Vad händer på 6 juni i Sverige? I Göteborg?

En snabb sökning på www.goteborg.com och söktermen “6 juni” ger ingen ledtråd. Första träffen är “Landskamp Sverige-Peru” och nästa “Fira midsommar i Göteborg”…. och liknande sökningar på Google ger mycket få resultat. Så min ambition att lista ett stort antal möjliga sätt att fira den svenska nationaldagen om en månad blev tyvärr inte vad jag tänkt.

Men det lär ju bli en massa firande ändå, kan man tro. Slottsskogen med Göteborgs Symfonikers “Konsert i det gröna” är ett säkert kort, Trädgårdsföreningen också, och det lär nog vara en massa på gång i områdena runt Avenyn. Den som vill göra något annat kan se Johnny Depp, Joe Perry och Alice Cooper rocka loss på Lisebergs stora scen (jo det är sant!).

Det kommer i allafall bli en festdag var man än är, och om några år kanske vi är uppe i andra länders magnitud på firandet – så vifta med flaggor och ha en fantastisk nationaldag!