SWEA Göteborg Ny (Primary Menu, Top Menu)

Erika berättar från VM i Perth

 Perth känns verkligen som om det ligger vid världens ände. Jag har aldrig tidigare i mitt liv rest så långt!
Jag landade vid midnatt på torsdagen, viskade god natt till AO Mallorca som var min room mate och föll sedan raklång i sängen. På fredagen startade programmet 08.30 och jag får villigt erkänna att det gick åt en del kaffe för att göra mig till människa inför första mötet.

 

Fredag – Regionmöte med VEMA

Hela fredag morgon och förmiddag hade vi i Region VEMA arbetsmöte.
VEMA består av avdelningarna Oslo, Göteborg, Holland, London, Barcelona, Costa Blanca, Marbella, Mallorca, Lissabon och Irland.
Det är roligt att få ansikten till alla som man tidigare bara hört via telefon eller sett via de videomöten vi har varje månad. Det är mycket inspirerande och värdefullt att få denna tid tillsammans och diskutera allt från storartade idéer till små lösningar på lokala frågor.
Vi gick igenom de mål och idéer som kom upp under förra regionmötet och gjorde uppföljning på dessa. Punkterna kommer sedan att återkomma vid nästa regionmöte så att det blir god kontinuitet i arbetet.

Under förmiddagen kom även SWEA Internationals webbansvariga på besök, Vicki Almström. Hon informerade kring en del omstruktureringar som har gjorts och som pågår. Målet är att göra hemsidan mera lättorienterad både för den som funderar på att bli medlem och söker information om SWEA men även för medlemmar som behöver komma åt tex stadgar eller checklistor.
Christina, vår internationella ordförande och Katarina, som är vår internationella administratör på SWEA Kansliet, kom förbi under förmiddagen och Tina och Pia från PR kommittén visade de senaste mallarna för allt från arbetsintyg till visitkort.

På eftermiddagen blev det mera formellt eftersom vi då hade vårt årsmöte för VEMA, där budgetar och förslag granskades och klubbades, och alla AO rapporterade från sina respektive avdelningar.

Efter denna intensiva dag blev det ett snabbt klädombyte innan kvällens mera socialt inriktade program tog vid. Det var mingel och middag ute på en segelklubb med utsikt över vattnet och några av de för Perth så typiska svarta svanarna.
För oss som suttit i möte hela dagen var det skönt att komma ut i den varma vårkvällen och det var roligt att träffa alla de tillresta Sweor som gjort utflykter tillsammans under dagen, det blev för oss alla en fin avslutning på en spännande dag.

Lördag – SWEA Världsmöte
På lördag morgon kickade världsmötet igång och det till glad Zumbamusik när internationella styrelsen bokstavligen dansade in i lokalen för att sedan presentera sig en och en med information om sitt uppdrag.
Visionen för SWEA gicks igenom; vi vill vara det självklara valet av förening för svensktalande kvinnor som flyttar utomlands, vi vill vara en professionell och modern organisation som man känner sig hemma i och är stolt över att tillhöra.
Inbjudna föreläsare höll hög standard och det var en fröjd att imponeras och inspireras av dem!

Lisa Lindström, VD för designbyrån Doberman i Stockholm och New York
(samt industrirådgivare till svenska regeringen och styrelseordförande för Utbildningsradion) berättade hur Doberman använt annorlunda grepp i både sitt interna och sitt externa arbete. En av hennes käpphästar är ”samskapande”, att man inte gör något ”för” utan ”med”. Med sina medarbetare och med sina kunder.
Hon ledde oss i en snabb workshop fokuserad på sådant samsakapande. I små grupper fick vi kreativt brainstorma kring några av de farthinder som SWEA står inför; t.ex. hur man kan uppmuntra engagemanget bland medlemmar och hur vi kan sporra regionalt samarbete. Resultatet blev specifika förslag såsom SWEA App och sällskapsspel.
Lisas uppfriskande tal, och intensiva workshop, visade att vägen mellan problemställning och prototyp/lösning inte alltid behöver vara så lång och krånglig utan att man kan komma långt med en kort och fokuserad insats. Otroligt inspirerande!

Barbro Osher delade med sig av sina erfarenheter, och de var många och varierande. Hon är känd filantrop genom sin stiftelse Barbro Osher Pro Suecia Foundation. Stiftelsens syfte är att stödja nonprofit organisationer som främjar svensk utbildning, kultur och konst. Barbro grundade även SWEA San Fransisco och är Sveriges generalkonsul i samma stad.
Du kan ta del av hennes upplyftande tal, det ligger uppe på världsmötets sida; vm2017.swea.org.

Theresia Fors är vice VD, Marketing & Communication, för Volvo Group Australia.
Hon är även styrelseordförande för svensk-australiensiska handelskammaren och styrelseledamot i Svenska Kyrkan i Sydney.
Theresia berättade lite om sin egen resa till att bli utlandssvensk men fokus låg på hur Volvo lanserat en kampanj för att minska antalet dödsolyckor i trafiken för Volvo Trucks.
Kampanjen kallas Stanna-Titta-Vinka och är riktad mot barn. Undervisningen i klassrum lär barnen genom lek på trafikmatta att ta till sig de tre enkla stegen för att säkert korsa vägen.
Volvo var en av de stora sponsorerna för VM i Perth.

Ursula Hultqvist arbetar som marknadschef för YMCA i Silicon Valley, Kalifornien. Hon är medlem i SWEA San Francisco där hon var initiativtagare till SWEA Professional. Hon gav exempel på SWEA Professional events från de 25 SWEA-avdelningar som startat sådana grupper. För många av dessa avdelningar har bildandet av SWEA Professional gett en medlemsökning på mellan 10-20%.
Det gjordes en snabb workshop kring temat men tyvärr fanns ingen tid att gå igenom vad vi kommit fram till utan det lämnades skriftligt till Ursula för sammanställning.
Från den grupp jag var med i (tillsammans med representanter från Rom, Boston, Bangkok, Belgien, Philadelpia och Mallorca) kom vi fram till att det är viktigt att SWEA Professional alltid agerar under samma paraply som sin SWEA Avdelning. Man bör vara försiktig med undergrupperingar, det är viktigt att alla event alltid är öppna för alla medlemmar.
Vi tyckte att SWEA Professional är, och bör behandlas som, ett intresseområde inom sin SWEA-avdelning. Precis som en avdelning kan ha intresseområden såsom golf eller bokcirklar.

De flesta av er har kanske hört talas om BUS-projektet. Det står för Barn utomlands & svenska språket.
Linda Ström berättade om detta SWEA-projekt där syftet varit att samla ihop resurser för (svenska) föräldrar som bor utomlands och försöker lära sina barn svenska. Föräldrar som vill stötta barnens flerspråkighet har fått utbildning och inspiration genom webinars, språkmöten och en artikelserie i SWEAs tidning Forum.
Resultaten från projektet kommer snart att delas med alla Sweor. För dig som är nyfiken finns det mer att läsa på BUS hemsida; http://bus.swea.org/valkommen/.

Efter denna fullspäckade dag blev det åter ett klädombyte i flygande fläng innan dagen avslutades med en festmiddag på Goverment House. Huset är guvernören för Western Australias officiella residens och bygget påbörjades 1859. Huset och trädgården är skyddade av Australiens motsvarighet till K-märkt och balsalen där middagen hölls har sett många prominenta gäster genom åren.
Förutom en sådan vacker omgivning blev vi även underhållna av Charlestondans och Australiens starkaste man – som bevisade sin styrka genom att lyfta Perths ordförande och internationella ordförande samtidigt.

Häng på!
Som alltid efter ett världsmöte var jag glad, inspirerad och omtumlad efteråt.
Nästa gång, 2019, hålls världsmötet i Europa och jag hoppas att så många av er som möjligt gör valet att vara med.
För mig som ordförande är det ovärderligt att få träffa ”kollegor” från andra avdelningar, men många Sweor åker till region- och världsmöten helt enkelt för att det är så underbart att uppleva en ny stad tillsammans i en varm och hjärtlig gemenskap.
Systerskapet i SWEA känner verkligen inga gränser!
Vill även ta tillfället i akt att tacka SWEA Perth för en fint och väl genomfört arrangemang. Det märktes också att projektgruppen haft otroligt roligt tillsammans under arbetets gång och hur glada de var för att vi kom till Perth. Denna stad som på ett sätt kan kännas som världens ände men som för en helg istället blev världens (SWEA) centrum!
Kram Erika
Ordförande i SWEA Göteborg