2015

 10 december Glögg och Luciafest på Chalmersvillan

     Fotografer: Christel Ingemansson Olsson och Åsa Norlin

[hr]

4 december SWEA Julbord Hamnkrogen Liseberg

 

En tapper och decimerad skara, på grund av vädret, slöt upp till julbord. Trots detta, eller kanske just därför hade vi en riktigt gemytlig stund tillsammans med massor av fantastiskt god mat.

Skrev och fotade Marie Czylok Ehrman

[hr]

30 november SWEA Bio

Ett tiotal Sweor träffades för att se den japanska filmen ”Under Körsbärsträden” på den nya biografen Göta.

[hr]

28 november SWEA Inspiration

inställt p g a för få anmälningar

[hr]

25 november SWEA After Work på Clarion Post hotel

Posten” har mysig bar och lounge, precis vad vi behövde en kall och blåsig novemberdag. Värdinnan Inga-Lena mötte upp vid entrén. Vi blev 9 damer men med lite ordnande och spontan om-möblering fick vi alla plats vid ett av de större runda borden. Konversationen böljade lätt fram och tillbaka mellan vitt spridda ämnen, alltid inspirerande att lära något nytt!

kram Erika

[hr]

17 november SWEA lunch på Swedish Taste

21 glada Sweor träffades på trevliga Swedish Taste. Åsa Norlin var värdinna och berättade om kommande program och efterlyste någon eller några personer som kan och vill arbeta med Sverigemiddagen den 5-6 augusti 2016.

Foto: Åsa Norlin

[hr]

 

7 november Mini-Mässa

SWEA Kan – Mini-mässan som blev en Maxi-succé Nu har jag hunnit smälta lördagens trevliga SWEA arrangemang på Chalmersvillan. Det hela började under min tid som ordförande då jag vid olika tillfällen kom i kontakt med Sweor som gärna ville bjuda in andra Sweor till vernissage, försäljning eller annan aktivitet utanför SWEAs regi. Jag förstod inte minst genom SWEA Art att vi har många ”hantverks” talanger inom SWEA. Då vi inte kan lämna ut SWEAs medlemsregister hänvisade vi till vår anslagstavlan på hemsidan (www.swea.goteborg.senastenytt.anslagstavlan).

Chrstina och Åsa
Chrstina och Åsa

Jag hade hört från Christina Höglund att under hennes utlandstid var hon med och arrangerade SWEA Kan. Vi pratade om detta under min tid i styrelsen men det hanns inte med av programgruppen. När jag avgick som ordförande förra året frågade jag ”om jag får med mig Christina Höglund kan vi då undersöka om intresse finns att arrangera SWEA Kan i Göteborg”? Som ni förstår blev svaret ja!

Christina och jag träffades och gjorde en tidsplan. Vi började med att skriva ett brev till Sweorna för att få reda på om intresse fanns att ställa ut/försälja. Vi hade ett max tal på 15 utställare. Efter brevet fick vi svar från 16 Sweor så det vara bara att sätta igång. Så kom dagen den 7 november. Allt gick som planerat. Utställarna var så positiva! Flera av dem skänkte priser till lotteriet vilket vi speciellt tackar för. Roligt också att det blev en sådan variation på utställarnas produkter. Många Sweor och deras vänner tittade in under dagen. Jag tappade räkningen efter första timmen och då var det redan 60 personer! Nu kommer vi att skriva till utställarna för att få ”feedback” på detta arrangemang så vi kan utveckla detta till ett annat år.

Jag hoppas denna trevliga aktivitet blir en tradition. Till sist vill jag å mina och Christina Höglunds vägnar tacka alla utställare som var med, Inga-Lena Wernersson, Erika Tiefensee och Barbro Pamp som hjälpte till med lotteriförsäljning. Våra män som alltid ställer upp, vad vore SWEA utan Swenner. Chalmersvillan som lät oss vara där under så billiga förutsättningar. Vi är så nöjda med SWEA Göteborgs första SWEA Kan! Hälsningar Åsa Norlin

Vänligen notera … Som ni all kunde se hade Margareta Nilsson en skylt på sitt bord i lördags där hon lovade skänka behållningen oavkortat till UNHCR. Det har Margareta just gjort! Det blev 2.700 kronor totalt. Fantastiska Margareta som genom hemsidan vill tacka de som handlade och på så sätt bidrog till gåvan.

Foto på utställare och gäster där utställarna är namngivna. Fotograf: Åsa Norlin

 

Vinstlista från SWEA Kan

Vi valde att numrera alla vinster från 1 – 17 och sedan drog vi varannan orange och varannan grön lott. Vi var tre personer som gjorde detta tillsammans.

 1. Näver korg skänkt av Ninna Burgmann Orange nr 16. Linda Larsson
 2. Present kort skänkt av Linda Larsson Grön nr 71. Hans Höglund
 3. Armband makramé skänkt av Marie Czylok Ehrman Orange nr 37. Carin Brundin
 4. Halsband skänkt av Marianne Jarvin Grön nr 22. Anita Bäckerbo
 5. Blå väska tyvärr missat vem som skänkt den. Orange nr 18 Barbro Pamp
 6. Halsband skänkt av Christina Höglund Grön nr 42 Barbro Pamp
 7. Smyckesväska o Penna skänkt av Lisbeth Claesson Orange nr 86 Inga- Lena Wernersson
 8. Presentkort skänkt av Linda Larsson Grön nr 41 Lena Kanderbo
 9. Keramik hand skänkt av Ingeborg Radler Orange nr36 Majmo Bauman
 10. Keramik fågel skänkt av Lena-Kajsa Degerlid Grön nr 44. Christel Hermansson
 11. Kort skänkt av Barbro Hallen Orange nr 48.Elna Wallgren
 12. Halsband skänkt av Kicki Casano Grön nr 15 Inga-Lena Wernersson
 13. Tavla skänkt av Christina Månesköld Orange nr17 Gunilla Svense´n
 14. Halsband skänkt av Lisbeth Claesson Grön nr 73 Marianne Jarvin
 15. Armband skänkt av Margareta Nilsson Orange 89 Christina Höglund
 16. Tavla skänkt av Annica Stiernlöf Grön nr 66 Anna-Lena Gunnarsson
 17. Tavla skänkt av Annica Stiernlöf Orange nr 21 Linda Larsson

 

5 november SWEA Bio

The Intern – Oscar-belönade Robert De Niro och Anne Hathaway har huvudrollerna i höstens stora komedi.

[hr]

 3 november SWEA Halland lunch i Falkenberg

falkenberg
Några glada Sweor på lunchen på Bovieran i Falkenberg

[hr]

 

 

 

22 oktober SWEA Kultur

lohr1En trevlig kväll hos Ines på Lohrs pocket MedMera med goda smörgåsar och många tips om bra böcker bland annat om Göteborg, Augustnominerade författare och också katter.

 

 

[hr]

8 oktober Tårt- och marsipankurs

   Inställt, inga anmälningar

[hr]

6 oktober SWEA Lunch KOMETEN

Åtta Sweor hade en trevlig eftermiddag tillsammans på mysiga restaurang Kometen. Alltid roligt att träffa vänner man känner och också få nya bekantskaper. Två av oss skulle fortsätta med SWEA-Bio på kvällen och snart iväg till världsmötet i Arizona!

Hälsningar

Carín

Foto: Carin Brundin

[hr]

6 oktober SWEA Bio ”Jag är Ingrid”

bio

Oktober månads SWEA film var dokumentären ”Jag är Ingrid”.

Med viss tvekan bjöd jag in till SWEA filmen om Ingrid Bergman, i tron att de flesta redan hade sett den och att vi inte skulle bli så många. Men det visade sig att jag hade fel. Det var längesedan vi var så många och hela 13 Sweor kom till Biopalatset denna fina höstkväll.

De flesta av oss samlades någon timma innan på Bee Bar för att äta gott innan filmen. Som vanligt var det uppsluppen stämning och vi hade mycket att prata om.

Efter inköp av diverse pop corn och godis var det så dags att äntra bio-salongen. Filmen visade sig vara både ett gripande och engagerande dokumentärdrama, som ger en varm, innerlig och mycket nära bild av hur Ingrid Bergman – denna begåvade och intelligenta kvinna var och verkade.

Alicia Vikander gav röst åt Ingrid och filmen är baserad på dagböcker, anteckningar och brev. Det ger en väldigt personlig bild av huvudpersonen.

Nöjda stod vi kvar en stund efteråt och pratade om filmen innan vi skiljdes åt i kvällsmörkret.

Text och foto: Christel Ingemansson

[hr]

22 september Kick off för nya Göteborgs Sweor

kickoffI september var det dags igen att hälsa nya Sweor välkomna till SWEA Göteborg. Fler än vanligt hade anammat inbjudan till vår medlemsansvariga Margaretha Lundberg, som kvällen till ära bakat en god paj.

Som vanligt klingade skratten ganska omgående… det är något visst när Sweor träffas. Vi gick laget runt och berättade om oss själva och i vilka länder vi bott. Uppsluppet från första stund och många bjöd på sig själva och berättade dråpliga och roande historier. Alla var vi eniga om att utlandsåren berikar och att det är härligt att träffa andra som varit med om samma upplevelser.

Margaretha berättade om SWEA Göteborg och inbjöd till höstens aktiviteter innan vi glatt skiljdes åt efter en trevlig kväll med många skratt.

Text och foto: Christel Ingemansson

 [hr]

17 september SWEA Kultur på Textilmuseet i Borås – Inställt

[hr]

10 september SWEA Bio

S-_ock_p-_jordenTio Sweor gick på bio och såg ”Så ock på Jorden” – en fristående uppföljare till publik- och kritikersuccén ”Så som i Himmelen” av Kay Pollak.

[hr]

8 september SWEA Lunch på HAK (Scandic)

hak10-talet Sweor var sugna på lunch denna strålande septemberdag och vi träffades på HAK kl 13.00. Vi fick en trevligt sammansatt salladsbuffet samt val av dagens fisk (makrill) eller kött (fläskkarré). Resturangen är mysigt inredd och gav ett behagligt och avspänt intryck. Ljudnivån var dessutom inte alltför hög utan vi pratglada Sweor kunde hålla konversationen på en lagom volym. Lunchvärden uppmuntrade oss att sitta kvar med kaffet;  “Vi har öppet till 11 ikväll!” Tack ni som var med, alltid lika trevligt att träffas!

Hälsningar Erika

Text och bild: Erika [hr]

 

 27 augusti SURSTRÖMMINGSFEST HOS ÅSA

surströmmingsgästerVi var 12 glada Sweor som träffades för att inmundiga den goda fisken ”surströmming”. På grund av ostadigt väder blev festen inomhus. Alla tillbehören som mandelpotatis, hackad lök, västerbottensost, mjukt och hårt tunnbröd fanns med. Norrlänning som jag är så är det klämma som gäller för mig men för nybörjare fanns även crème fraiche . Västerbottenspajen gick hem och kan rekommenderas. För några var det första gången, någon vågade bara på sig att smaka en tugga och andra njöt av fulla drag och ”klämde” i sig en hel del firrar. Snaps med sång och många skratt bjöds under middagen. Kvällen avrundades med kaffe/te med dajmtårta.

Lite fakta om just surströmming

Surströmming är strömming som saltats och fått jäsa i kar. Konserveringsmetoden är gammal, den har troligtvis funnits i årtusenden. Strömming är en fet fisk som innehåller omega-3 fettsyrorna EPA och DHA, samt vitamin D och en del kalcium. Under 1800-talet minskade surströmmingsproduktionen kraftigt. Strömmingsfisket i Gävlefiskarnas regi var sen länge på avtagande då Gävlefiskarnas privilegier till fiske utmed Norrlandskusten hävts 1773. Hela näringen omstrukturerades och strandägarna övertog mer och mer fisket.

Den produktion av surströmming som fanns kvar avsattes mestadels lokalt. Surströmming såldes ej lika mycket i heltunnor, halvtunnor eller fjärdingar som tidigare. Mindre ca. 1 liters träkaggar producerades av de flesta fiskare som konsumentförpackning. Längre transporter och förvaring i butiker var närmast omöjligt då kaggar alltid läker lite lake. Man köpte direkt från fiskarna/salterierna, förvarade kort tid och konsumerade.

Varför heter det då surströmming? Ett mjölksyraenzym i ryggraden blir verksamt om de rätta betingelserna; salt och temperatur är gynnsamma. Fisken börjar jäsa, mjölksyra och olika aminosyror uppkommer. Syrorna har en antibiotisk effekt. Aminosyrorna är smaker. Produkten blir syrad strömming, syrströmming. Nu kallad suring eller surströmming. Denna doftrika händelse, avskydd av vissa, älskad av andra, som trots att det sedan 1998 inte är lagstiftat utspelar sig den 3:e torsdagen i augusti. Detta tack vare att surströmmingstillverkarna kommit överens om att hålla på denna tradition. Anledningen till lagen var att myndigheterna ville förhindra att dåligt jäst och omogen fisk kom ut i butikerna.

pajPå surströmmingsfesten var det många ville ha receptet på västerbottenspajen och ni som de senaste åren varit på SWEA kickoff har fått en fetaost paj som alla har gillat. Jag använder alltid samma recept till pajskalet och varierar fyllningen. Jag – ställer  en bunke på hushållsvågen och nollställer vågen – sprutar i 100 g flytande margarin – tillsätter resten av ingredienserna och det blir en fast fin deg som trycks ut i pajformen – ställer sedan in pajformen i kylskåpet en stund – förbereder resten. Till Västerbottenspajen skär jag 4 normala tomater i småbitar och låter det mesta av vätskan rinna av. River ca 2 dl västerbottensost. Lägger tomaterna i botten och sprider osten ovanpå. Blandar 2 ägg och 2 dl grädde och häller över pajen. Gräddas sedan i ugnen 200 grader i cirka 20-30 min. … och här är receptet på paj med fetaost och ruccola…

Hälsningar Åsa Norlin

[hr]

29 juli SWEA Örestad

I Båstad skiner alltid solen när SWEA Örestad har sin sommarlunch!

christel
Christel med sin vinst, donerad av Gunilla Possenius

Med den frasen startade min första Sommarlunch i Båstad. Året var 2001 och jag bodde på den tiden i Saudiarabien. Jag var hemma över sommaren och vi hade seglat några veckor på Västkusten där vi hör hemma till vardags. Men som den skåning jag är var jag nyfiken på SWEA Örestads populära sommarlunch. En av mina Saudi-väninnor bor i Båstad så det passade bra att ”slå två flugor i en smäll” och det blev premiär för oss båda.

Vi fann varandra direkt, sommarlunchen och jag. Jag har återkommit i stort sett varje år och Guns klingande Malmöitiska har för mig blivit ett signum för just Båstad. ”Solen skiner ALLTID…” – nåja inte riktigt alltid men nästan får man väl tillägga. Så även i år när dryga 10-talet Sweor från Göteborg samåkte ner till Båstad när det var dags. Som vanligt hade vi vansinnigt roligt på nervägen… det berömda SWEA sorlet infann sig direkt och det pratades till och med så mycket i en av bilarna att de missade avfarten till Båstad och inte upptäckte sin fadäs förrän i Ängelholm.

palden
En nöjd Elisabeth med alla sina vinster

Underbart säger jag bara… och de hann i tid! Lunchen var som vanligt fantastisk och lotterivinsterna ska vi inte tala om. SWEA Örestad hade slagit knut på sig själv i år. Det var kapplöpning mellan två av borden och flest vinster kammade grannbordet hem, men allas ”vår” Elisabeth vann nog procentuellt flest vinster. Hon vann på 7 av sina 10 lotter. ”Nästan så jag skäms” sa hon på slutet. Själv satt jag vinstlös in i det sista men knep till slut en av högvinsterna, en fantastisk poncho i syrenlila som är ”min” färg.

Den hade donerats av Gunilla Possenius, SWEA Örestad som inhandlat den och flera fina vinster vid en av sina resor till Litauen. Gissa om den varit skön i sommar när värmen inte alltid varit på plats. Ett stort TACK till SWEA Örestad från oss alla i Göteborg. Det här med samåkning var en succé så vem vet… vi kanske fyller ännu fler bilar nästa år.

Text: Christel Ingemansson, SWEA Göteborg Bilder: Christels privata [hr]

 

14 juli SWEA Göteborgs sommarlunch i Feskekörka

Vi blev 16 glada Sweor på SWEA Göteborgs sommarlunch den 14 juli.

Förutom Sweor från Göteborg var det många från andra avdelningar som bland annat Costa Blanca, London, Israel, Wien, Moskva och Zürich.

Vi åt en fantastiskt god lunch på Restaurang Gabriel i ”Feskekörkan”.  Johan, en av ägarna, berättade att alla i Feskekörkan” hade namn med fisk och eftersom de är i en kyrka så behövdes det en skyddsängel som ”vakade” över kyrkan och därför fick det bli Gabriel.

Vi valde mellan en liten räklåda eller Restaurang Gabriels välkända fisksoppa till förrätt. Soppan serverades i en glasburk – trevligt! Sedan blev det självklart fisk till huvudrätt.

Vi satt vid två bord och stämningen var på topp. Vi träffades i över tre timmar så jag fick gå ut och lägga på mer pengar för bilen!

En av våra Göteborgs Sweor Hetty Larsson som var med tillsammans med Elna Gyllbrink och startade SWEA Göteborg var med. Hon fyllde 90 år i januari, Grattis i efterskott säger vi från SWEA Göteborg. Hetty är precis lika pigg och glad som när jag träffade henne 1998 när vi flyttade till Göteborg.

Härligt att få vara värdinna och träffa så många underbara Sweor.

Önskar er alla en fortsatt härlig sommar! Hälsningar Åsa Norlin

 

 Fotograf: Åsa Norlin

[hr]

 

25 juni Nordfrontens Sommarlunch i Grundsund

En alldeles underbar sommardag (blåsig och sval men solig!) träffades 34 Sweor i Grundsund till sommarlunch.  Det var roligt att se flera ”utlands-Sweor” hemma i Sverige på sommarbesök.

På ”Pelles Rökeri” åt vi  god torskrygg och efter kaffet kåserade Caroline Bäcker. Hon berättade om det genuina bohuslänska fiskeläget Grundsund och om familjen Didriksons historia och stora betydelse för samhället.

Efter lunchen tog några en promenad på en vacker nyanlagd gångväg utefter klipporna och

många shoppade sedan loss i ”Hannas i hamnen”. Hela tiden njöt vi av den härliga utsikten från matsalen och kajerna.

Tack Nordfront som arrangerat den här  lyckade lunchen!

Skriver Carin Brundin

 Foto: Barbro Pamp
[hr]

 

9 juni SWEA Tradition Sill i Dill hos Åsa

Den 9 juni 2015 bjöd Åsa Norlin traditionsenligt in till ”Sill-i-Dill”. 12 (!) Sweor slöt upp (många hade fått förhinder i sista minuten). Middagen avnjöts i den underbara naturen på Åsas tomt (?) med fantastisk havsutsikt och ett härligt försommarväder. Solen tittade nådigt och lämpligt fram just den dagen. Vilken tur vi hade! Goda sillar, tomatpaj , nypotatis och gräddfiil med gräslök samt en fantastiskt god hemmagjord snaps serverades. Mycket trevlig tillställning.

Skrev Marie Czylok Ehrman

Foto: Marie Czylok Ehrman, Erika Tiefensee, Rose Marie Björkman [hr]

29 maj SWEA After Work hos Forssén och Öberg

champagne1Champangebaren Forssén & Öberg ligger lite undangömd ett stenkast från Domkyrkan. När man kommer in på den mysiga och lugna innergården känns det direkt som om man vore på semester. Publiken är blandad och atmosfären ledig, men ändå med en diskret touch av tillvarons guldkant. Här sammanstrålade 5 glada Sweor för After Work. Vädergudarna var inte på lika gott humör, retades med aprilväder trots att juni stod för dörren.  Vi lät oss dock inte bekomma utan satt ute. Att efter en arbetsvecka slappna av i trevligt sällskap är en oerhört trevlig start på helgen och vi var rörande eniga om att detta måste vi göra om! Välkommen nästa gång du också hälsar Erika

[hr]

21 maj SWEA Tradition HATTLUNCH på Långedrag Värdshus

Priset för den snyggaste hatten gick till Maria Ericson, den originellaste hatten till Marita Nicklasson och den roligaste hatten till Marie Czylok Ehrman  som gjort den själv.

Första priset är Swean som sitter bredvid Agneta Cannan som har tredje (roligaste) priset (Marie) på sin vänstra sida. Första priset är Swean med ljusblå/mörkblå/rödrandig jumper.

Hatten syns tyvärr inte så bra på kortet.

Skribent och fotograf är Ingegärd Wiklund

[hr]

19 maj SWEA Bio ”Testament of Youth”

[hr]

7 maj ”Kanelbullen” – skolprojekt i Kapstaden

[hr]

24 april SWEA After Work

säröÅrets första after work gick av stapel på härliga Blomstermåla, Särö, den 24 april. Åtta damer avnjöt en god hamburgare, dryck samt njöt av en alldeles stilla havsvik. Detta får vi göra om sa de flesta hälsar

Inga-Lena Wernersson

[hr]

22 april Glada i Hatten med SWEA Inspirerar!

Onsdagen 22 april var SWEA Inspiration på föredrag och besök på Ateljé Hörnan på Haga. Modisten Brigitte Wincent har haft sin charmiga ateljé och butik där i 15 år och glatt mången kund med personliga kreationer. Hon höll ett intressant föredrag för oss om hattens historia och visade modeller från olika tidsepoker. Vi lärde oss bla att uttrycket “mad hatter” kom från att många engelska hattmakare faktiskt blev galna på grund av arseniken(!!) man förr använde för att härda Bowler-hatten. På svenska känner vi igen den som kubb eller plommonstop och på finlandssvenska knall.

Brigitte berättade också att spårvagnskonduktörerna på tidigt 1900-tal , då hattarna var gigantiska, sålde skyddstoppar till hattnålarna så att damernas medpassagerare inte skulle råka illa ut. Göteborgs spårvagnar införde 1913 regeln att konduktören fick rätten att avvisa den passagerare som bar en mycket utstående och oskyddad hattnål.

Hattateljen Grupp-bildBrigitte guidade oss också angående vilken typ av hatt som bäst klär de olika ansiktsformerna. Sedan valde hon ut en festlig hatt till var och en som man fick prova. Flera av oss som kanske inte trott att vi skulle klä i hatt blev positivt överraskade, hon kan verkligen sin sak Brigitte!  Som hon själv sa;  alla klär i hatt, men alla klär inte i samma hatt… Man måste helt enkelt hitta sin hatt!

Med vintage-trenden har hattar åter kommit mer i ropet och Brigitte har märkt ett intresse för hattar och hårprydnader till bröllop och andra festligheter. Många tittar också på sommarhattar som ett bekvämt komplement till solskyddskräm och solglasögon.

Förutom sina egna hattar presenterar Brigitte i sin ateljé även utvalda smycken, sjalar, assessoarer och klädesplagg.  Hon låter även konstnärer hänga sina alster så ateljén fungerar också som galleri.

Vi hade en mycket trevlig kväll och tackar Brigitte för hennes varma omhändertagande. Har ni vägarna förbi Haga rekommenderar vi verkligen ett besök på Ateljé Hörnan!

/Erika Tiefensee

 

Foto: Erika Tiefensee,  Barbro Pamp, Marie Czylok Ehrman   [hr]

21 april  SWEA-Bio  Svenskjävel

Trots det vackra vårvädret var vi sex Sweor som gick på bio och såg ”Svenskjävel”, regisserad av långfilmsdebuterande Ronnie Sandahl. Filmen har fått goda recensioner och flera kritikerpris.

Dino kommer  till Oslo för att ”söka lyckan” som tusentals andra unga svenska ungdomar och hon får tillfälligt jobb i en familj. Filmen skildrar relationerna  som uppstår mellan henne och  mannen  i familjen och även mellan henne och tonårsdottern.  Det är ett drama om makt, klass, ålder och kön och även om maktbalansen mellan Sverige och Norge.  – Dino spelas utmärkt av Bianca Kronlöf.  

/Carin Brundin

[hr]

 

18 april Till Karlstad och Lars Lerins konsthall tillsammans med SWEA ART

SWEA ART hade bjudit in till en heldagsresa till Karlstad och Lars Lerins konsthall lördagen den 18 april. Vi var 25 personer som hade hörsammat denna inbjudan, dels var det medlemmar i SWEA Art, dels SWEA Göteborg som tillsammans med medföljande vänner samlades tidigt på lördagsmorgonen för denna utflykt. Vårt första stopp blev på Hamrane Bak & Kaffestugan, strax söder om Mellerud. Här bjöds vi på nybryggt kaffe och nybakad klengås (en rågsiktskaka, bakad på en vedeldad ugn och serverad med smör och riven ost) i en alldeles förtjusande lantlig miljö.

Mätta och belåtna fortsatte vi bussfärden mot ”Sola i Karlstad” och Sandgrund. Där har Karlstad kommun och Lars Lerin låtit uppföra en konsthall, i det gamla danspalatset, som invigdes i juni 2012. Här fick vi njuta av och få en inblick i den konst, som denne mångfasetterade konstnär har och fortsatt producerar. Vi hade förmånen att få en guidad introduktion och rundvandring av en helt förtjusande och mångkunnig guide, vilket gjorde besöket än mer värt. Besöket toppades av att vi fick träffa och hälsa på Lars Lerin i egen hög person.

Dagen till ära, hade vi solsken hela dagen!

Besöket i Karlstad avslutades med en smaklig lunch som serverades till ett mycket facilt pris. I samband med att vi samlades till avfärd med bussen, kom Lars L. cyklande förbi och tog ett glatt farväl av töserna i SWEA Art.     På hemvägen gjorde vi ett stopp i Håverud där vi fick tillfälle att se oss omkring, dricka kaffe samt till och med att besöka en lantauktion.

karlstad

Tack för en trevlig och inspirerande dag!

Text och foto: Ulla-Britt Lundberg  [hr]

 

15 april lunch på Sjöbaren

En sååååå trevlig SWEA-lunch på Sjöbaren i Haga! Regnet öste ned medan sex Sweor droppade in, men vi glömde snabbt vädret. Vi njöt av den goda maten, varma miljön, trevlig betjäning och alla trevliga samtalsämnen!

Vi berättade om oss själva laget runt, mycket trevlig idé där vi tog del av varandra och samtidigt fångade upp minnen från gemensamma vänner. Det blev en mycket lång lunch fylld av härliga skratt !

Text och foto: Christina Höglund

[hr]

26 mars  SWEA Bio  ”Still Alice”

20150326_195110Som vanligt hade Christel köpt biljetter och förberett på alla sätt. Vi var 12 st som ville se Still Alice och de flesta åt en god caesarsalld på Bee Bar före filmen.

Den amerikanska filmen Still Alice bygger på en roman av Lisa Genova från 2007. Huvudrollen spelas av Julianne Moore. Hon fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för den insatsen. Innan filmen började prasslades det i bänkarna när många tog fram näsdukar för att vara förberedda på denna känslosamma historia.

Alice är i 50 årsåldern, professor på Columbia Universitet i lingvistik. Hon är gift med en lika framgångsrik man och har tre utflugna välartade barn. Hon börjar märka att vissa ord försvinner när hon ska prata, börjar få svårt att hitta när hon är ute och joggar och efter en tid går hon till en neurolog. Där får hon diagnosen Alzheimer.

Filmen skildrar hur Alice kämpar för att behålla sin livsstil trots att hennes personlighet ändras. Det är en film som berör dels för att det är en känd sjukdom och dels för att Julianne Moore gestaltar denna kvinna så fint.  När ljuset tändes i salongen var vi litet tårögda allihop.

Eva Blomberg

Foto: Christel Ingemansson

[hr]

24 mars lunch på restaurang Atelier

Restaurangen på fjärde våningen av  hotellet Pigalle är verkligen fantiasifull. Vi var fem Sweor som denna dag lunchade i den välfyllda matsalen. Ännu en stund av trevligt samspråk!

 

Foto: Carin Brundin

[hr]

15 mars SWEA Brunch

Söndagens brunch inställd.

[hr]

11 mars SWEA Kultur

Författarafton med Birgitta Bergin inställt.

[hr]

5 mars foto från vårens Kick-off

Foto: Ann-Gret Klevendal [hr]

3 mars SWEA Halland

[hr]

27 februari Lunch på restaurang ETT

Tio Sweor kom till lunchen i fredags. Ett glatt, förväntansfullt och hungrigt gäng som genast högg in på den goda maten. Skratten var många och högljudda och speciellt de nyanlända uppskattade träffen. Summan av kardemumman = en toppenlunch hälsar Lisbeth Claesson som också var fotograf

 

[hr]

23 februari  SWEA Bio ”Filip och Fredrik presenterar Trevligt folk”

affisch

Dokumentär Som första afrikanska lag någonsin har Somalia precis anmält sig till bandy-VM. De unga spelarna bor dock inte i Somalia….

[hr]

22 februari Pop-Up Operan MEDEA

Vi var 9 st Sweor som träffades i en industrilokal på Backaplan för att njuta av Pop Up-Operans föreställning MEDEA. En av grundarna till Pop Up-Operan och även Drottning Creon, är Swean Maria Lindberg Kransmo. Vi bjöds på bubbel och tilltugg och sedan fick vi avnjuta en underbar föreställning. Väl värd att se! Medea spelar 3 föreställningar till, den 26, 27 & 28 februari. Biljetter kan köpas på plats eller gå in på Pop Up-Operans Facebook sida.

Text och foto: Eva Kennedy Nordqvist

  [hr]

 

19 februari Årsmötet

Vi var ett 40-tal Sweor som kom till årsstämman i Chalmersvillan. Efter en stunds mingel vidtog förhandlingarna.

Till nya medlemmar i styrelsen valdes Erika Tiefensee till ordförande, Boel Björkman till kassör och Marie Czylok Ehrman till sekreterare. Programgruppen informerade om vårens program och kunde även visa ett preliminärt programupplägg  för hösten ända fram till jul.  Bl. a. planeras en ny programpunkt, nämligen en minimässa SWEA KAN där  intresserade Sweor ska ha möjlighet att visa fram sitt kunnande och  sina olika verksamheter.

Avgående styrelsemedlemmarna  Åsa Norlin som ordförande, Inga-Lena Wernersson som kassör och Eva Kennedy Nordqvist som sekreterare avtackades med vackra ord och blommor för sitt  mångåriga och utmärkta arbete. Med starka applåder visade medlemmarna sin stora uppskattning av  trojkans entusiastiska och hängivna insatser i styrelsen.   Åsa avslutade årsmötet med att lämna över  ordförandeklubban till Erika.

Sedan satte vi oss till bords och lät oss maten väl smaka under muntert samspråk i en stämning av varm gemenskap. SWEA Göteborg behövs och fortlever i god anda!

Carin Brundin

 

[hr]

 

3 februari SWEA Kultur Svenskt Tenn, Röhsska Museet

bild 2Många förväntansfulla Sweor träffades för att bli guidade på Röhsska museets utställning om Svenskt Tenn, Mistress of Modern. På museets hemsida kan man bland annat läsa ”Mistress of Modern Idag framstår Estrid Ericson som en av 1900-talets mest inflytelserika svenska miljöskapare. Hennes sätt att föra samman modernismens enkelhet med generöst mönstrade textiler och udda prydnadsföremål fungerar fortfarande som en inspirationskälla för många.

Hon blandade friskt mellan nytt och gammalt och fyllde rummen med utvalda föremål från jordens alla hörn. Stilen väckte genklang inte bara i Sverige. 1939, samma år som Svenskt Tenn visade en uppmärksammad interiör på världsutställningen i New York, kallades Estrid Ericson för Mistress of Modern i den amerikanska tidskriften House and Garden. Titeln Mistress används här i betydelsen husfru eller härskarinna – hon som pekar ut riktningen”.

Foto: Eva Blomberg, Barbro Pamp

[hr]

3 februari SWEA Halland

Den 3 februari träffades vi, 13 Sweor från Halmstad, Falkenberg, Varberg, Göteborg och Borås, i den nya receptionen på Comwell Varbergs Kurort. Helena Folkeson, tidigare Swea i Los Angeles, gav en trevlig förevisning av Kurortens olika anläggningar. Kurorten har ju en 200-årig historia, som började med att man drack brunn. Sedan startade Dr Almer kliniken för tuberkulossjuka barn och denna verksamhet växte stort under hans livstid. Peter Apelgren, arkitekt och konstnär, hade satt sin prägel på den nyare delen, Villa Apelviken, där det fanns såväl trevliga hotellrum som olika konferensmöjligheter. Kurorten är den enda SPA-anläggningen i Sverige med havsvatten i inomhusbassängen.

Vi fick också se flera fina sviter i den äldre delen. Totalt har Varbergs Kurort 158 rum och man kan boka olika typer av övernattning utan eller tillsammans med någon av alla de fina behandlingar och aktiviteter som erbjuds. En närmare presentation kan man få på deras hemsida www.varbergskurort.se. Alla var vi mycket imponerade och lockade att pröva flera av utbuden. ”En totalupplevelse för kropp och själ” som man gärna vill instämma i!

Därefter åt vi en härlig lunch tillsammans och antingen vi valde buffén eller Apelvikslunchen så var det gott och rikligt. Som vanligt när Sweor träffas så är det mycket prat och skratt och speciellt trevligt var det att flera som bor utanför Halland hade valt att komma.

Text: Maritta Källström Foton: Eva Blomberg, Gun Dahlqvist, Britta Hesse

   [hr]

 

22 januari SWEA lunch Dorsia hotell och restaurang i Göteborg

Januaris månadslunch åt vi på Dorsia hotell och restaurang i centrala Göteborg. Vi var 14 damer som samlats …. några hade aldrig tidigare besökt detta så omtalade och mycket speciella hotell/restaurang! Vi hade förmånen att efter lunchen få en intressant guidad rundvandring av ägaren Thomas Petersen. Han berättade om hotellets tillkomst och han är också den som är ansvarig för utformningen av hotellet tillsammans med en arkitekt. En del av inredningen kommer från Gbg´s första stora finkrog, Restaurang Sofus, som hans far Bengt Petersen öppnade. Dorsia hotell har blivit en skattkammare från tre generationers samlande. Med en färgprakt och lekfullhet och det lite galna anspråket ger en drömlik atmosfär. Man går inte härifrån oberörd.

Text och foto: Rose Marie Björkman

[hr]

 

21 januari SWEA Bio ”The Imitation game”

bio Vi var åtta Sweor på bion … som vanligt intogs det ”runda bordet” på Danilo och vi är numera stamgäster i Sweas namn. Filmen var stark och berörde.

Christel Ingemansson Olsson Foto: Undis Nyqvist