SWEA Göteborg Ny (Primary Menu, Top Menu)

Elna Gyllbrink

Elna o AgnetaVår fantastiska Grundare för SWEA Göteborg Elna Gyllbrink somnade in den 24 januari 2017.

Elna som var vår grundare av SWEA Göteborg och vår eldsjäl i många år inom SWEA Göteborg. Via sin dotter Lilian förstod Elna tidigt värdet av att starta en förening för svenskar som bott utomlands. Elna var ofta i Los Angeles och hälsade på sin dotter och träffade där Agnetas Nilsson, grundare av SWEA International, och hörde mycket om hennes planer för SWEA.   Agneta hade så smått börjat förbereda för att ta SWEA till Sverige. Agneta via Ettan Bratt hade fått Prinsessan Christina att acceptera att bli Hedersordförande redan 1980.

Ettan Bratt, som är en god vän med Agneta Nilsson, hade redan börjat att ta hand om svenskar som flyttade tillbaka till Stockholm. 1981 var det dags för den första SWEA Sverigemiddagen som var en lunch på Sällskapet i Stockholm under Ettan Bratts ledning. Och Elna tyckte att vi även måste göra något i Göteborg. Elna berättade för Agneta Nilsson att något som hette ”Kvinnor Kan” skulle presenteras på Svenska Mässan 1984 i Göteborg. Elna tyckte att Agneta absolut skulle vara med där och presentera SWEA. Det var en strålande ide. Agneta hade hyrt mässans minsta plats (inte mycket större än en papperskorg storlek), och talade sig hes om vår nya fantastiska förening SWEA. Många visade ett mycket stort intresse, inte minst blev vi uppbackade av Prinsessan Christina som också var där på besök.

I samband med Kvinnor Kan mässan hade Elna en mycket god och trevlig middag i sitt vackra hem för svenskor som hade någon anknytning med USA. Entusiasmen bland alla var inte att ta fel på, och sedan var det bara för Elna att dra igång SWEA i Göteborg, vilket Elna gjorde med den äran. Elnas entusiasm för detta gick inte att ta fel på. 1986 blev SWEA Göteborg en egen registrerad SWEA-avdelning.

Elna hade många trevliga SWEA tillställningar hemma hos sig. Ett av hennes sista arrangemang i hemmet var när SWEA Art besökte Elna och Elna fick möjligheten att berätta om alla sina fina tavlor och dekorativa alster som hon hade i sitt hem.

Jag har alltid varit aktiv i SWEA och tycker en av de viktigaste egenskaper vi har i  SWEA är att ta hand om varandra. Jag fick möjligheten att starta en besöksgrupp inom SWEA Göteborg som besökte Elna då hon var i behov av sällskap och aktiviteter, som sedan slutade i en fantastisk vänskap med Elna. Hon blev en stor förebild för mig och vi hade många intressanta stunder tillsammans. För mig känns det viktigt att vi aldrig glömmer de människor som har ett hjärta för SWEA och ger både tid och kärlek för att vi skall finnas till för alla svenskar som av en eller annan orsak flyttade hem till Sverige.

Elna du har gjort något stort och du kommer alltid att finnas i SWEA Göteborgs hjärta. Tack för den tid vi fick tillsammans, för mig har du ett speciellt hjärta men jag vet att du betyder mycket för SWEA Göteborg. Vila i frid och tack för alla fina stunder bästa Elna.

SWEA Göteborg genom Åsa Norlin